Fiecare dintre noi este unic! Hainele, muzica, modul de a vorbi sau de a ne comporta ne diferenţiază unii de alţii.

Ai auzit, cu siguranţă, de faptul că orice persoană are propriul stil de a scrie sau de a rezolva probleme de matematică. Dar ştiai că acelaşi lucru se poate spune şi despre modul  în care înveţi?

Da! Psihologii au descoperit că fiecare om are propriul stil de a învăţa sau de a memora anumite informaţii. În 1992, doi neozeeladezi Fleming şi Mills au indentificat 5 tipologii: vizual, auditiv, citit-scris, kinestezic şi multimodal.

Dacă încă nu ţi-ai descoperit stilul citeşte descrierea tipologiilor de mai jos şi vezi unde te încadrezi!

 

 

 • Stilul de învăţat vizual:
  • Puncte forte: capacitatea de înţelege prin prezentări şi proiecte vizuale, amintirea cu acurateţe a tot ceea ce a scris sau a citit.
  • Cum îl recunoşti pe vizual:  vorbeşte repede, bun organizator, atent la detalii, reţine mai repede ceea ce a văzut decât ceea ce a auzit, nu îl distrage zgomotul, citeşte bine şi repede, uneori nu-şi poate găsi cuvintele potrivite.
  • Strategia de învăţare: subliniază ideile principale, scrie cu diferite culori, realizează grafice, tabele şi imagini.

 

 • Stilul de învăţat auditiv:
  • Puncte forte: îşi aminteşte cu acurateţe instrucţiunile verbale, înţelege mai bine când ascultă, participă activ la discuţii de grup.
  • Cum îl recunoşti pe auditiv:  învaţă ascultând conversaţii sau prezentări , vorbeşte ritmat, gândeşte cu  voce tare, zgomotul îl deranjează, îşi mişcă buzele când citeşte , îi place să înveţe cu voce tare, este mai bun povestitor decat scriitor, este vorbăreţ.
  • Strategia de învăţare: explicarea noilor informaţii, exprimarea verbală a ideilor, citeşte cu voce tare,  învăţă cu tutori sau într-un grup în care poţi să adresezi întrebări, şi să oferi răspunsuri.

 

 • Stilul de învăţat tactil-kinestezic: (specific preşcolarilor)
  • Puncte forte: implicarea în totalitate a corpului (mişcări şi atingeri) în procesul de amintire a faptelor şi experienţelor, o bună coordonare motorie, memorie motrică.
  • Cum îl recunoşti pe  kinetic: vrea să încerce obiectele şi mecanismele, vorbeşte rar, stă aproape de interlocutor când comunică, este atent la gesturi şi gesticulează, memorează mergând, nu reţine locaţii geografice decât dacă a fost acolo, utilizează verbe de acţiune, utilizează acţiuni ale corpului pentru a demonstra ceea ce a învăţat, scrie urât , îi place să se implice în jocuri.
  • Strategia de învăţare: mânuieşte obiectele ce trebuie învăţate, aranjează tabelele şi diagramele într-o ordine corectă pentru tine, utilizează mişcări, dramatizează, dansează,  foloseşte pantonima şi jocul de rol pentru dezvoltarea memoriei de lungă durată , vorbeşte şi plimbă-te în timp ce repeţi, învaţă prin punerea în practică a  cunoştinţelor acumulate.

Dacă nu te regăseşti în proporţie de 100% într-unul dintre stilurile de mai sus, înseamnă că stilul tău este unul multimodal, adică în procesul de amintire şi reamintire a informaţiilor combini caracteristici din, cel puţin, două dintre modalităţile de a învăţa de mai sus.

Dacă vei şti care este metoda ta de a învăţare vei reuţi să elimini obstacolele legate de studiu şi memorare, vei obţine note mai bune la examene şi vei comunica mai bine cu cei din jur.

Descoperă-ţi stilul şi apucă-te de treaba! Nu uita: stilul, ca oricare altul se va schimba şi se va rafina cu trecerea anilor!