”Cărţile sunt prieteni reci, dar siguri”. – Victor Hugo 

Ai auzit adesea expresia: „Iubesc cărțile!” şi poate, te-ai uitat ciudat la cel care a rostit aceste cuvinte. Ba chiar, în sinea ta, te-ai gandit: „Pff! Ce şoarece de bibliotecă!” Sau poate te-ai întrebat: „Oare de ce? Ce-l atrage?!?”

La fel de curioşi au fost şi cercetătorii americani care au descoperit nu doar că cititul te scapă de ignoranță ci, că poate avea un rol extraordinar în reducerea stresului, întârzierea anumitor boli mintale sau cardiace. Eşti stresat? Citeşte 6 minute.

S-a descoperit că doar atât „îi trebuie unei cărţi“ pentru a reduce ritmul inimii şi pentru a detensiona toţi muschii. Cititul reduce nivelul de stres cu 68%. 

Este mai eficient chiar decât muzica (61%), ceaiul (54%) sau plimbarea în aer liber (42%). Studiile au dezvăluit faptul că cititul cărţilor se aseamănă mult cu o transă hipnotică care relaxează corpul, produce o stare de bine şi activează procesele gândirii mai bine decât orice altă activitate întreprinsă în timpul stării de veghe.

Cărţile ne fac mai prietenoşi şi mai înţelegători cu cei din jur. În 2013, un studiu psihologic a demonstrat că cititul creşte empatia. Cititorii împătimiţi acceptă mai uşor faptul că fiecare dintre noi are un set diferit de credinţe (religioase) şi de dorinţe.

O carte pe zi ţine Alzheimerul la distanţă! Cercetările legate de această maladie au arătat că numărul bătrânilor care citesc regulat și dezvoltă Alzheimer este de două ori şi jumătate mai mic decât al celor care nu citesc. Astfel, cu cât citeşti mai mult, gândeşti mai bine și numărul de conexiuni neuronale activate creşte!

În urma unui studiu efectuat cu ajutorul aparaturii fMRI (functional Magnetic Resonance Imaging – imagistică ce măsoară activitatea neurologică) s-a descoperit că partea stângă a cortexului temporal (o zonă a creierului care se ocupă de recepţionarea limbajului) este mai activată în timpul cititului şi că aceeaşi zonă rămâne activă timp de câteva ore după ce am terminat de citit, chiar şi până a doua zi!

Vrei să schimbi atitudinea cuiva şi nu ştii cum? Recomandă-i o carte! S-a ajuns la concluzia că lectura poate modela şi schimba comportamente. Se pare că, în procesul de citire, empatizăm cu personajul principal şi inconştient, asimilăm în propria personalitate anumite caracteristici de gândire şi de comportament ale acestuia. Acest fenomen se numeşte „absorbire a experienţei”.

Ai carte, ai parte!  Marcia Cantarella, decanul Facultăţii din Ivy League, recunoştea că au ajutat-o foarte mult cărţile. Ele sunt cel mai ieftin şi ușor mod de a descoperi locuri şi lucruri noi. Cantarella spunea că a fost ajutată de cărţi în procesul de şlefuire a unui stil unic de a scrie... La început a copiat stilul unor autori preferaţi, ca apoi, din aproape în aproape, să-şi definească propria modalitate de a scrie.

Cărţile, pastile antidepresive: Psihologii au inventat biblioterapia, ajungând la concluzia că acestea sunt o terapie de succes pentru minte şi suflet.

Precum aţi văzut, cartea vă poate ajuta în mai multe moduri şi situaţii. Pentru că suntem o editură ne place să citim şi am ales câteva titluri care să ne ţină ocupaţi. Ţi le recomandăm cu drag şi ţie: 

   

Generaţia APP  - Cartea prezintă impactul folosirii permanente a media digitale asupra formării identității, a trăirii intimității și a dezvoltării imaginației (ceea ce autorii numesc ”cei trei I”) tinerei generații de astăzi (”generația app”). Autorii ajung la concluzia că există două feluri de aplicații și de moduri de a le folosi: aplicații inspiratoare și aplicații care produc dependență.

  

Consilierea Carierei  - Este un compediu de metode şi tehnici mai mult decât util, acum când mobilitatea profesională, contactele interinstituționale și interpersonale pe plan european și mondial s-au intensificat.

  

Istorie Socială Recentă - Fără complexe de provincial, profesorul timișorean prezintă, cu aplomb ideatic și curajos, o „radiografie a noului capitalism românesc”. Monitorizează efectele agregate ale aplicării „sistemului Bologna” în învățământul superior românesc, iar celor contaminați de virusul „mondialitei cronice” le avansează o surprinzătoare judecată de valoare: „Globalizarea este ultima utopie”! – o formulare care îi poate scandaliza pe suporterii foarte vocali din mediile politice și științifice, în egală măsură.

  

Howard Pyle & Edgar Allan Poe - O carte fascinantă, numai bună pentru împătimiţii limbii engleze. Prima parte a cărţii conţine povestea captivantă, scrisă de Howard Pyle, a tânărului Otto, din Germania medievală, a cărui copilărie fericită, se termină brusc atunci când tatăl său este răpit de duşmani. Otto trebuie să înveţe să trăiască şi să se descurce singur într-o lume plină de sărăcie, cruzime şi răzbunare. Cea de-a doua parte este rezervată lui Edgar Allan Poe şi nuvelelor sale: „The Fall of the House of Usher”, „Manuscript Found in a Bottle”, „The Angel of the Odd” şi „Murderers in the Rue Morgue”.

  Aşa că: Citeşte, Gândeşte, Creşte!