Cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri de Mărțișor

ORIGINILE SĂRBĂTORII

         Originile acestei sărbători nu sunt cunoscute cu exactitate, dar există convingeri conform cărora aceasta a luat naștere în timpul Imperiului Roman. La acea vreme, Anul Nou se sărbătorea în prima zi a primăverii, în luna lui Marte, zeul roman al războiului, dar și al fertilității și vegetației. Această dualitate se poate remarca și în cele două nuanțe ale mărțișorului, roșul ducând cu gândul la război și albul exprimând pacea.

 

SEMNIFICAȚIILE NUANȚELOR MĂRȚIȘORULUI

          Între cele două nuanțe ale mărțișorului se creează un contrast: albul este asociat, conform folcloriștilor, bărbatului, iar roșul este asociat femeii. Bineînțeles, acest subiect este deschis interpretărilor, dar se consideră că albul exprimă înțelepciune, rațiune și sobrietate, în timp ce roșul simbolizează vitalitatea, iubirea, senzualitatea și bucuria de a trăi. Astfel, șnurul care conține cele două nuanțe reprezintă o uniune a simbolurilor, o armonie între masculin și feminin, între cald și frig, în general, între planurile majore ale vieții.

 

TRADIȚII DE MĂRȚIȘOR

           În anumite zone ale Moldovei, Munteniei și Dobrogei, la 1 martie, părinții obișnuiesc să le lege copiilor la mână sau la gât o monedă de argint sau de aur. Această monedă este legată cu șnurul în cele două nuanțe și se consideră că este purtătoare de noroc pe tot parcursul anului, menținându-i pe copii sănătoși și curați.

           În timpurile vechi, în anumite zone ale țării, copiii purtau mărțișorul pentru 12 zile, iar apoi trebuiau să îl lege de ramura unui copac tânăr. Adulții aveau credința că, dacă pomul dădea rod în acel an, copilului îi va merge bine în viață. Alteori, mărțișorul era așezat cu grijă pe ramurile unui păducel sau porumbar în floare, copilul urmând să fie asemenea florilor celor doi arbuști: frumoși și sănătoși.

           În toată țara de 1 martie, bărbații dăruiesc mărțișoare femeilor, un gest care aduce armonie și înțelegere în această zi asociată cu venirea primăverii. La începutul lunii aprilie, într-o mare parte a satelor din România și Moldova, pomii sunt împodobiți cu mărțișoare care să aducă prosperitate pe parcursul anului. În Transilvania, mărțișoarele nu se agață în pom, ci pe uși și ferestre, scopul acestora fiind acela de a proteja casele de spiritele rele. Mărțișorul nu este o sărbătoare care are loc doar în România, acesta fiind considerat prilej de bucurie și în Bulgaria, Macedonia și Albania.

           Cu această ocazie, noi cei de la echipa Editurii Sigma, vă dorim o primăvară îmbelșugată și armonioasă, cu multe bucurii și zâmbete, în care zilele senine să se împletească cu voioșia de a trăi!